"Zinnen en Minnen" Shop

donderdag 2 september 2010

Dr. Zhivago: De film



Dr. Zhivago is een van de meesterwerken uit de geschiedenis. Vandaar ook dat ik deze film moest zien. Als je mijn blog weet te waarderen, hou je ook van deze film.

De ver filming van het boek werd in 1965 gerealiseerd door Metro-Goldwyn-Mayer met Clo Ponti als producer en David Leen als regisseur.



De hoofdpersoon in de film is Joeri die bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in dienst wordt genomen als geneesheer bij het Russische leger.

Tijdens een galabal waar Joeri is samen met zijn verloofde Tonja, schiet het meisje Lara op Komanovski die haar verkracht heeft en waarbij ze hem licht verwordt.

Aan het front komen Joeri en Lara elkaar tegen wanneer Lara daar als verpleegster aan de slag is om haar echtgenoot Pavel Pavlovtsji te kunnen zoeken. Ze voelen zich tot elkaar aangetrokken, maar weerstaan de verleiding.

Na de oorlog gaan ze elk hun weg en keert Joeri terug naar Tonja in Moskou.
Na de Russische Revolutie wordt hij geconfronteerd met de gevolgen van de Sovjetoverheersing. Om hieraan te ontvluchten reist hij met zijn familie naar een oud buitenverblijf in de Oeral. Om de verveling te verdrijven bezoekt hij op zeker ogenblik de bibliotheek van de naburige stad. Hij ontmoet er Lara opnieuw. Dit keer bieden ze geen weerstand aan elkaars genegenheid en geven ze zich volledig over aan hun liefde. Bij een van deze tripjes naar de stad wordt hij echter onderschept door een groepje revolutionairen die hem verplichten om zich als dokter bij hen aan te sluiten. Na enkele jaren gediend te hebben bij deze revolutionairen, deserteer hij en keert hij terug naar het huis van Lara. Hij ontdekt dat zijn echtgenote Tonja is verdwenen en besluit om samen met Lara in het door de revolutionairen geconfisqueerde buitenverblijf te gaan wonen.

Op een zeker ogenblik duikt Komarovski weer op en vertelt hen dat de revolutionairen op de hoogte zijn van hun schuilplaats en hen willen doden. Hij biedt aan om hen naar het buitenland in veiligheid te brengen. Joeri overtuigt Lara om met Komarovski te vertrekken en belooft haar dat hij hen zo spoedig mogelijk zal volgen. In plaats daarvan keert hij echter terug naar Moskou om er zijn echtgenote Tonja en zijn kind te zoeken. Hij sterft er aan een gebroken hart.