"Zinnen en Minnen" Shop

zaterdag 10 december 2011

Gijsbrecht van Amstel - Nu bij Vintage'lein/Straks bij Opium

Nu bij Vintage'lein/Straks bij Opium (22:35 uur op Nederland 2)



Na een heerlijke zaterdag wil ik toch nog even heerlijk schrijven. Schrijven is voor mij een dagelijks ritueel aan het worden. Ik ontspan en geniet ervan. Bovendien blijf ik hiermee mezelf inspireren. Ik moet tenslotte ook elke dag maar weer iets hebben om over te schrijven.

Vanavond is dat niet moeilijk. Ik zag net op nu.nl dat vanavond bij Opium met Daan Schuurmans gesproken wordt over zijn rol in het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel geschreven door Joost van den Vondel.

Het verhaal: (bron wikepedia)

Gijsbrecht van Aemstel is een toneelstuk van Joost van den Vondel, dat werd opgevoerd ter gelegenheid van de opening van de eerste stenen Amsterdamse schouwburg. De inwijding op 26 december 1637 van dit door Jacob van Campen ontworpen classicistische theater aan de Keizersgracht werd uitgesteld vanwege protestante bezwaren tegen enige (in de katholieke middeleeuwen spelende) passages. Na protesten tegen de eventuele "vertoning van superstitiën van de paperije als misse en andere ceremoniën" kon de Gysbrecht op 3 januari1638, kleurrijk en fraai gekostumeerd in Van Campens schouwburg in première gaan[1].
In Amsterdam werd het stuk vele daaropvolgende jaren op Nieuwjaarsdag opgevoerd. In de jaren zestig nam de populariteit van de Gijsbrechtaf. Het toneelstuk zou niet meer voldoen aan de wensen van het publiek. De beëindiging van de Gijsbrechttraditie in 1968, moet in het licht van de tijdgeest en algehele ontevredenheid over de enscèneringen in de periode voorafgaand aan Aktie Tomaat (1969) worden gezien. In 1974/1975 speelde het toneelgezelschap het Publiekstheater de Gijsbrecht in de Amsterdamse Stadsschouwburg onder regie van René Lobo. Carel Briels regisseerde een aantal voorstellingen van de Gijsbrecht in de Nieuwe Kerk (1981) en in de Amsterdamse Stadsschouwburg (1982). In 1983 waren er op 1 januari 2 versies te zien van de Gysbreght. De klassieke versie in de regie van Carel Briels was dat jaar niet welkom in Amsterdam en werd opgevoerd in Haarlem.In de Amsterdamse Stadsschouwburg stond de opmerkelijke kleine voorstelling van Theatergroep Narcis. Hermi Hartjes, Johnny Kraaijkamp jr. en Wouter ten Pas namen alle rollen voor hun rekening in een “expressionistische” Gysbreght en brachten voor het eerst humor in het stuk. Jan-Jaap Janssen tekende voor de eindregie.Hans Croisetregisseerde in 1988 een Gijsbrecht voor het Nationale Toneel in Den Haag. In 1990 volgde een Gijsbrecht van Rieks Swarte voor Toneelgroep Amsterdam. In 2003 en 2008 speelde Theater Nomade, onder regie van Ab Gietelink, de Gijsbrecht in op de politieke actualiteit toegespitste bewerkingen. Op 1 januari 2010 werd in het Concertgebouw, tijdens de nieuwsjaarsbijeenkomst van de gemeente Amsterdam, een verkorte versie vertoond door de theatergroep 'De Warme Winkel'. In 2012 hervat Het Toneel Speelt de opvoering in de Amsterdamse Stadsschouwburg op 1 januari. In de regie van Jaap Spijkers spelen onder meer Mark Rietman (Gijsbrecht), Carine Crutzen (Badeloch),Daan Schuurmans en Paul Hoes.
Daan Schuurmans speelt een rol in het toneelstuk dat wordt opgevoerd in 2012 door Het Toneel Speelt.
Lees meer en bestel je ticket: hier!
Vanavond een extra feestelijke uitzending van Opium wegens 10 jarig bestaan. Naast Daan Schuurmans zijn
Jan Siebelink, Gijs Scholten van Aschat en Brigitte Kaandorp te gast en is er een lofgedicht van Abdelkader Benali en een loflied van Jeroen van Merkwijk.

Kijken dus