"Zinnen en Minnen" Shop

woensdag 11 januari 2012

Wednesday Music: Le Ballet De L'Opéra De Paris

Vavond kies ik voor En muziek, En dans, En Opera! En dat alles in de film:
Le Ballet De L'Opera De Paris


Als kind zat ik op ballet bij Tosca Balm in Schiedam. Wat trots was ik toen dat ik als een fluitertje mee mocht dansen in de uitvoering gebaseerd op het Zwanenmeer van Tsjakovski. Dat het een heel klein rolletje was besefte ik pas later. Maar ballet in combinatie met muziek is zo mooi. Met heel veel plezier verdiep ik me hier dan ook in.  


Ik ben gaan snuffelen in het NRC archief en werd nieuwsgierig naar Le Ballet De L'Opera De Paris.


Palais Garnier
Het gebouw – het beroemde, protserige Palais Garnier in het hart van Parijs – is een personage op zich in La danse – van het water dat in de kelder staat tot de bijenkorf die een hobbyimker op het dak heeft mogen plaatsen.
Wiseman, een filmmaker met een enorme staat van dienst die vorig jaar op het documentairefestival IDFA geëerd werd met een retrospectief, is een groot balletbewonderaar. Dat blijkt uit de lange, ononderbroken passages die hij inruimt voor repetities en uitvoeringen, waarbij hij net wat meer geïnspireerd lijkt te zijn door moderne dans dan door klassiek ballet. Wiseman, die een deel van het jaar in Parijs woont, maakte in 1996 een film over nog zo’n eerbiedwaardige institutie in het Franse culturele leven, de Comédie-Française. Dat was voor de artistiek directeur van het ballet van de Opéra, Brigitte Lefèvre, reden om Wiseman carte blanche te geven voor zijn film.
Lefèvre is de spil van La danse. Wiseman volgt haar terwijl ze aftastende gesprekken voert met een sterchoreograaf, die zijn eerste ballet voor het gezelschap mag maken, een diva aanhoort die meent een te zwaar beladen programma te hebben, of een beginnende danseres wijst op haar zwakke punten. En dan zijn er nog de gesprekken met rijke Amerikanen en andere geldschieters die als ‘vrienden’ van de opera in het zonnetje moeten worden gezet.
RepetitiesWiseman blijft kijken naar de repetities met choreografen die er zeer uiteenlopende methoden op na houden – sommigen praten voortdurend, anderen zeggen bijna niets. Maar hoe uit al die menselijke inspanning, zowel zakelijk als artistiek, uiteindelijk grote kunst tevoorschijn komt, moet enigszins een mysterie blijven.

Beschrijving

In La Danse - Le Ballet de l'Opera de Paris geeft Frederick Wiseman een fascinerende kijk in de wereld van debefaamde Parijse opera.

Van de vissen in de diepste keldergewelven tot de bijen op het hoge dak, van de schoonmakers tot de premiers danseurs en het corps de ballet, Wiseman brengt alle lagen en standen binnen het statige operagebouw nauwgezet in kaart. Dit doet hij in zijn gebruikelijke observerende stijl, met een handheld camera, zonder toegevoegde muziek of commentaar. Dat is ook niet nodig, want de zwijgende beelden van de verlaten gangen en eeuwenoude trappenhuizen waar de reflectie van het zonlicht op de vloeren valt spreken voor zich. Een meesterwerk!

De New York Times riep La Danse uit tot één van de beste dansfilms ooit gemaakt. Bestel hem direct bij bol.com via de banner aan de linkerzijde van mijn blog.