"Zinnen en Minnen" Shop

dinsdag 1 november 2011

Literary Tuesday/Vintage Reading



Afgelopen zaterdag heb ik me kunnen uitleven bij Selexyz in Utrecht. Naast de enorme hoeveelheid literaire boeken is daar een hoek met een groot assortiment tijdschriften.

Drie heb ik er meegenomen in plaats van een boek:

a. Het Filosofie Tijdschrift
b. Het Poezie Tijdshcrift
c. Het Museum Tijdschrift

Het Filosofie Tijdschrift
Zo leuk hoe alles in elkaar haakt. In het Filosofie Tijdschrift staat een artikel "Gespot". Het magazine is op zoek gegaan naar plekken met de naam van een filosoof. En dat is gelukt. Het leuke is dat het gaat om een platenwinkel met de naam Plato aan de Voorstraat 35 te (je raadt het nooit?) Utrecht.

Zijn naam dankt de zaak aan het hondje Plato van een collega van een van de vrienden die werkte in een platenzaak in Amsterdam. De oorspronkelijke naam van de zaak was Plato platenzaak.

Plato verkoopt ook Filosofie Magazine! En, hoewel de naam van de winkel niet direct naar de filosoof verwijst, spelen de oprichters wel bewust met het klassieke imago. In de jaren tachtig lieten ze een afbeelding van een Griekse figuur op linnen tassen drukken met daar onder de naam Plato. In eerste instantie werd die door de drukkerij in India geweigerd omdat er een stukje van het geslachtsdeel te zien was. Het geslachtsdeel werd van de afbeelding verwijderd en de tassen werden alsnog gedrukt. De echte Plato is nooit in aanmerking gekomen om met zijn hoofd op de tassen te verschijnen. De reden daarvoor aldus een van de oprichters en tegenwoordig directeur van de Plato in Rotterdam en Utrecht: 'We vonden dat hij een te lelijke kop had'.


Het Poezie Tijdschrift
Waarin Poezie als een ouverture van de filosofie wordt genoemd. Rene Huigen heeft zijn dichtbundel "Levenskunst van jonge mensen" genoemd. Rene Huigen is gefascineerd door de mysteries van het bestaan, de levensvragen, het hoe en waarom van de dingen. Zijn levenshouding, het hoe en waarom van de dingen. Zijn levenshouding is in essente filosofisch. Terzijde, de halve Nederlandse poezie wordt momenteel beheerst door filosofen of dichters met filosofische vragen, hoe komt dat toch? Is poezie het medium bij uitstek aan het worden om je wijsgerige twijfels in uit te drukken?


Het Museum Tijdschrift
Hiermee gaan we in gedachten weer terug naar Utrecht. Van 15 oktober 2011 tot en met 26 februari 2012 is in het Museum Catharijneconvenent, Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en zaterdag en zondag van 11.00-17.00 uur een tentoonstelling over Pelgrims, onderweg naar Santiago de Compostela. Zie ook: www.catharijneconvent.nl of www.pelgrimsverhalen.nl.