"Zinnen en Minnen" Shop

dinsdag 19 april 2011

Giuseppe Verdi (1813-1901) - The Grand Opera Collection/Rigoletto

Vandaag luister ik Opera!


Voor mij ligt de dubbel CD van Giuseppe Verdi. Ooit gekregen voor Sinterklaas.

Het wordt hoog tijd me meer te verdiepen in de geschiedenis van de klassieke muziek. Hoe kan ik bijvoorbeel een Opera CD beluisteren als ik in het geheel niet weet waarop e.e.a. gebaseerd is.

Giuseppe Verdi (1813-1901)
Italiaanse operacomponist

De Italiaanse operacomponist Giuseppe Verdi werd in 1813 geboren in Le Roncole bij Busseto. Verdi maakte reeds op vroege leeftijd muziek. Op zijn tiende kon hij de plaatselijke organist reeds vervangen. Verdi ging naar het gymnasium in Busseto, waar hij werd ontdekt door de rijke koopman Barezzi.

Barezzi
Barezzi nam Giuseppe Verdi mee naar Milaan voor een auditie op het conservatorium. Verdi werd afgewezen omdat zijn talent te gering zou zijn. Bovendien was hij eigenlijk te oud. Barezzi betaalde vervolgens de privélessen, zodat Verdi toch verder kon komen in de muziek.

Na drie jaar Milaan keerde Giuseppe Verdi terug naar Busseto en trouwde met de oudste dochter van de koopman.

Scala in Milaan

Een van zijn vroege opera's werd met succes opgevoerd in de Scala in Milaan. Tussen 1838 en 1840 verloor Giuseppe Verdi zijn vrouw en twee kinderen. In 1842 componeerde hij "Nabucco", dat een groot succes werd en hem vele opdrachten opleverde.

Giuseppe Verdi ontwikkelde zich tot de succesvolste operacomponist van zijn tijd. Giuseppe Verdi werd in Italië op handen gedragen en als een nationale held beschouwd. Tussen 1842 en 1893 beheerste hij de Italiaanse opera. Giuseppe Verdi slaagde er in om zijn opera's levendig en progressief te houden en toch zijn liefhebbers aan zich te blijven binden.

Macbeth

De vroeger opera van Verdi, Macbeth (1847), was aanvankelijk niet succesvol, maar toonde wel de dramatische vaardigheden van de componist. Verdi reduceerde het plot van het door William Shakespeare geschreven Macbeth tot de essentie. Hierdoor werden de karakters in de opera levensechter. Verdi's Macbeth introduceerde bovendien een verwijzing naar het nationalisme, waardoor deze opera later toch populair werd in Italië.

Rigoletto

De opera "Rigoletto" werd door Verdi in veertig dagen gecomponeerd en ging in 1851 in première in Venetië. "Rigoletto" werd snel geliefd om zijn sterke plot en tot de verbeelding sprekende muziek. Verdi baseerde het verhaal op een toneelstuk van Victor Hugo. De opera heeft naast de gebochelde Rigoletto veel levendige karakters.

Belangrijkste werken van Giuseppe Verdi
Tot zijn beste werken worden gerekend: "Ernani", "Giovanna d'Arco", "Attila", "Macbeth", "Luisa Miller", "Il Trovatore", "La Traviata", "Rigoletto", "La Forza del Destino", "Don Carlos" en "Aïda".

Ondertussen luister ik naar Rigoletto (dramatic opera in four acts after Victor Hugo's (1802-1885) drama "Le Roi's amuse"(1832) Libretto by Francesco Maria Piave (1810-1876). Set in sixteenth-century Mantova. Procuced 11 march in Teatro La Fenice, Venicem, Italy



Ik kom erachter dat ik hou van Opera! Luister mee naar: Donne E Mobile

Elke reactie is welkom!