"Zinnen en Minnen" Shop

zondag 27 februari 2011

Seta



Silk! http://www.film1.nl/films/24770-Silk.html
Een Brits-Japanse romantische dramafilm uit 2007 onder regie van François Girard. Het verhaal hiervan is gebaseerd op dat uit het boek Seta ('zijde') van de Italiaan Alessandro Baricco. De film werd genomineerd voor vijf Genie's, waarvan het die voor beste kostuums daadwerkelijk won.

Naast lezen en schrijven ben ik ook dol op films. En dan vooral het genre Drama. Sinds mijn dochter film, theater en literatuurwetenschappen studeert word ik dagelijks bijgesproken over allerlei film genres. Het genre dat mij dan het meest aanspreekt zowel bij boeken als film is Drama.



Waarom dit drama  is, weet ik eigenlijk niet. Ik moet me hier meer in gaan verdiepen. Jarenlang kijk ik alleen maar naar films van dit genre. Andere genres spreken mij totaal niet aan. Ik ga meteen eens op wikepdia kijken wat er over drama gezegd wordt.



Een drama behandelt doorgaans een emotioneel thema, en is erop gericht om de kijker of lezer zich in (een) bepaald(e) karakter(s) in te laten leven zodat zij hun gevoelens kunnen voelen, en zij zich kunnen identificeren met de hoofdpersoon(en)
Het genre krijgt een extra dimensie door het gebruik van stereotypen en of andere overdreven simplistische generalisaties toe te passen, waardoor het boek of de film zich op een persoonlijk en complex vlak kruist. Het genre is in wezen daarom ook therapeutisch omdat het toont hoe de hoofdpersoon(en) met soortgelijke problemen omgaan.

Het is waarschijnlijk mijn empatisch vermogen dat ervoor zorgt dat dit genre mij zo aanspreekt. Ik leef mij altijd enorm in en voel vaak wat anderen voelen. Nooit eerder heb ik er bij stil gestaan dat het volgen van een Drama film ook therapeutisch kan werken omdat getoond wordt hoe de hoofdpersonen met bepaalde problemen omgaan.

Dramatiek is niet voor niets een van de hoofdgenres uit de literatuur. Lees:
http://educatie-en-school.infonu.nl/taal/33299-literatuur-epiek-lyriek-en-dramatiek.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Drama_(kunst_en_cultuur)

Het is jammer dat ik me pas op deze leeftijd laat inspireren door alles wat er te lezen/leren is op dit gebied. Ik heb zo enorm veel in te halen! Maar, in de tijd dat anderen nog aan hun studie zaten heb ik de tijd gestoken in een baan, de opvoeding van mijn dochters en het genieten van allerlei andere leuke dingen.

Nu is mijn tijd gekomen en ik ben me daar enorm van bewust, en zal dus ook geen minuut meer ongeschreven, ongelezen en ongezien laten. De hoofdthema's in mijn leven worden vanaf dit moment (naast de dagelijkse beslommeringen) onderzoeken, lezen, leren, schrijven en natuurlijk mijn bevindingen delen op mijn blog met als thema: Inspiratie door Inspiratie.

Vanavond kijk ik het Drama Silk. Morgen verdiep ik me verder in de Griekse geschiedenis, waarin het Drama zijn oorsprong vindt.