"Zinnen en Minnen" Shop

zondag 7 november 2010

Vintage'Lein: Accessoire Empire + Present


De Empirestijl ( tot 1815):
In deze tijd is de invloed van de klassieke oudheid op de kleding zeer groot, maar de uiteindelijke vorm is anders. De Empirestijl wordt vooral geïnspireerd door de late neoclassicistische stijl. Er worden namelijk veel elementen uit de Egyptische, Oer-Russische en Romeinse klederdracht toegepast. De vrouw draagt vaak een empirejurk. Dit is aanvankelijk een soepel, los, en dun gewaad, laag gedecolleteerd, met een aanrijgkoordje vlak onder de buste.

Rond 1800 naait men een apart lijfje aan de rok, waardoor het silhouet enigszins verandert. Er komen plooien achter op de rug en de rok krijgt een sleepje. Er komen pofmouwtjes bij en een hoger decolleté. De rok wordt steeds strakker om de heup en heeft een kegelvorm. Aan de zoom krijgt de rok een brede zware decoratie. Dames droegen in deze tijd geen jas, maar sloegen een sjaal om. Geliefd waren kashmier sjaals, van geitenhaar, gemaakt in Kashmier, India.

De stijl van 2010
Het is het jaar van de shawl. Maar nu vooral rondgebreide of genaaide shawls.
Hieronder een aantal inspiraties van zowel de ronde shawl (de tube scarf) als de stola/omslagdoek.Je kunt ervoor naar V & D of Bijenkorf. Maar ook de markt of kringloopwinkel biedt de mogelijkheid in het bezit te komen van deze leuke accessoire. Nog leuker is het om zelf weer aan de slag te gaan met de naaimachine of een paar breinaalden.

Zoek je bij de shawl een jurk in de Empire stijl: kijk dan op


MP191 - OLIVE - ZWART KLASSIEK GERUITE INFINITY SHAWL
MP190 - BEIGE - ZWART KLASSIEK GERUITE INFINITY SHAWLMP179-LBR - STRETCHY LICHT BRUINE AJOURD GEBREIDE INFINITY SJAAL/ COL