"Zinnen en Minnen" Shop

maandag 6 september 2010

Baby



Vandaag kreeg ik tweemaal een berichtgeving over zwangerschap! Leuk lijkt me dat als je weer op zoek kunt naar allerlei leuke babykleertjes, dingen voor de inrichting van de babykamer maar een een naam. Zelf heb ik vroeger voor mijn dochters gewoon namen gekozen die ik mooi vond, zonder me hier verder in te verdiepen. Toch zijn er wat regeltjes over te vinden.

Ik heb hiervoor wat richtlijnen via google opgezocht. Zie het onderstaande.


Een naam ondersteunt de eerste indruk die je van iemand hebt. Denk bij de keuze dus niet enkel na hoe de vele vriendjes en vriendinnetjes de naam van je kindje zullen roepen op de speelplaats, maar bedenk ook dat jouw zoon of dochter ooit moet solliciteren en dus beter geen al te gekke naam mee krijgt.

Vroeg nadenken.
Begin al in het begin van de zwangerschap na te denken over een naam voor je kindje. Als je kindje te vroeg geboren wordt, heb je al een naam klaar en blijf je gespaard van de stress die het kiezen van een naam met zich mee brengt.,

Uitspraak en schrijfwijze.
Denk eraan hoe je wilt dat de mensen de naam van jouw kindje uitspreken. Besluit je om je zoontje Alexis te noemen, moet je de 's'ook uitspreken of niet? Zulke details mogen niet over het hoofd gezien worden, om fouten te voorkomen. Anderzijds kan je een gewone naam ook een ongewone spelling geven om je kindje te onderscheiden van zijn naamgenoten.

Etnische namen.
Namen uit een andere cultuur zijn heel uniek en klinken vaak bijzonder mooi in de oren. Het gevaar bestaat dat ze moeilijk te schrijven zijn. Als je kind later voortdurend zijn naam moet spellen is dit heel vervelend.

Verwarring kan vervelen.
Je bent zwanger van een meisje, maar eigenlijk kan je je favoriete naam ook aan een jongen geven of omgekeerd. Probeer te vermijden dat je kleintje later gepest wordt op school omdat zij een naam heeft die eigenlijk beter bij een jongen past. Als je voor een univesexnaam opteert, vermeld dan op het geboortekaartje zeker of jullie er een zoon of dochter hebben bijgekregen.

Pas op met populariteit.
Populaire namen zijn modegevoelig. Binnen twintig jaar kan "Emma" bijvoorbeeld ouderwets of gedateerd klinken. Dit kun je vermijden door net iets creatiever te zijn. Vaak denken ouders dat zij hun kind een erg unieke naam hebben meegegeven, tot er op het verjaardagsfeestje drie kinderen met dezelfde naam rond lopen. De populariteit van namen kan te wijten zijn aan het feit dat jullie kindje vernoemd is naar iemand die recent bekend geworden is. Pas daarmee op, want jullie zijn niet de enige ouders die denken dat hun naamkeuze anders was dan de rest.

Kleine kindjes worden groot.
Babynamen worden steeds aan een pasgeborene gegeven, maar hou er rekening mee dat kleine kindjes snel opgroeien. Een Noortje, Fraukje of Saartje van twintig jaar zal misschien verveeld zitten met haar kinderachtige naam.

Handige afkortingen.
Zorg dat je een naam kiest die - als hij afgekort wordt - niet al te belachelijk klinkt. Een Manuel kan bijvoorbeeld hipper worden door er Manu van te maken. Of iemand met de naam Nicolas spreekt je misschien wel liever aan met Nick. Bedenk of de naam in de toekomst zal worden afgekort en of er al dan niet spotrijmpjes op te maken zijn.

Passende initialen bij de naamkeuze.
Combineer de initialen bij de naamkeuze van de voor en achternaam, eventueel ook de tweede voornaam. Betekenen deze initialen iets? Een combinatie als W.C. voor Wouter Croes of H.I.V. voor Hilde Ine Verdonck is niet echt leuk voor een kind. Je kan in dat geval beter een andere naam kiezen en zo voorkomen dat je oogappeltje gepest wordt vanwege zijn of haar naam.

Namen combineren voor een unieke babynaam.
Creeer je eigen unieke naam en combineer twee of meer woorden of namen. Als je elk woord ook nog eens in lettergrepen verdeelt en met de lettergrepen begint te puzzelen, kan je een originele babynaam bedenken. Eenvoudige voorbeelden zijn Pieter-Jan en Ann-Sophie.

Rekening houden met bijnamen en variaties.
Je kunt een naam kiezen met veel bijnamen en variaties. Op die manier heeft je kind naar de toekomst toe zelf meer controle over zijn naam. Elisabeth kan bijvoorbeeld Lisa, Elisa, Liesje, Lizzy, Betty worden. Een nadeel is wel dat zulke bijnamen uit de kindertijd soms blijven bestaan, ook als is de persoon in kwestie al flink wat ouder. Niet iedereen vindt het leuk om er de rest van zijn of haar leven mee geconfronteerd te worden.

Oefen de naam: hoe voelt hij aan.
Oefen alvast met de babynaam. Wissel daarbij je stemgebruik af met een boze of blije, een verdrietige of liefdevolle stem, al fluisterend of al roepend. Als de naam geen speciale vibe door je heen stuwt, dan is het wellicht niet de beste keuze.

Vergeet de familienaam niet.
Kies een voornaam die goed bij de achternaam van de pasgeborene past. Spreek jullie keuze desnoods tienduizend keer uit en let daarbij op de klank en het ritme, zodat je zeker bent dat beide namen samengaan. Voor de goede verstaanbaarheid kan je ook best vermijden dat de voornaam eindigt met dezelfde klank waar de achternaam mee begint.

Kijk voor leuke babykleertjes op: