"Zinnen en Minnen" Shop

dinsdag 6 maart 2012

Literary Tuesday: Per Olov Enquist - Blanche En Marie















Vanavond is het weer Literary Tuesday op Vintage'Lein.

De kijkcijfers van mijn blog schoten de laatste keer omhoog toen ik de aandacht vestigde op de schrijver Per Olov Enquist.

Ik moet vanavond een bewonersoverleg notuleren en zal dus niet vroeg thuis zijn. Daarom verwijs ik jullie vanavond graag door naar bol.com
Blanche en Marie is een roman over mogelijke en vooral ook, onmogelijke liefde en speelt zich af in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw. Centraal staan Blanche Wittmann, ooit een van de bekendste zenuwpatiënten ter wereld, en Marie Curie die tweemaal de Nobelprijs won maar vanwege een verboden liefde een verschoppeling werd in wetenschappelijke kringen.


Blanche Wittmann werd als jonge patiënte opgenomen in de psychiatrische kliniek van het Salpètrière-ziekenhuis in Parijs. Haar arts was J.M. Charcot, wereldwijd bekend als de eerste arts die hypnose toepaste bij de bestrijding van wat toen bekend stond als hysterie bij vrouwen. Onder de bezoekers van zijn publieke séances bevonden zich August Strindberg en de jonge Freud. Nadat Charcot was overleden werd Blanche assistente van de Pools-Franse Nobelprijswinnares Marie Curie.

Blanche en Marie raakten innig bevriend. Blanche wist van Maries onfortuinlijke liefdesaffaire met haar getrouwde collega Paul Langevin. Deze affaire leidde tot een enorm schandaal op het moment waarop Marie haar tweede Nobelprijs ontving voor haar ontdekking van radium.
 
Lees wat recencies!
 
Wie heeft dit boek al gelezen? Reageer dan via de mail aan vintagelein@hotmail.nl. Ik ben erg benieuwd naar de reacties.
 
Morgen is het Music Wednesday! Jippie...