"Zinnen en Minnen" Shop

maandag 13 september 2010

De Doelen, Burgerzaal en Joseph Haydn


Joseph Haydn playing string Quartets-google

Nooit in mijn leven heb ik mij voor klassieke muziek geinteresseerd. Wel gaven mijn ouders me vroeger op voor Ritmiek, waar ik hoge cijfers haalde. De muzieklessen op school vond ik matig leuk. En de orgelles waar ik vier jaar lang elke week heen ging, maakte mij niet altijd blij.

Vanaf een aantal jaren geleden mag ik vaak met mijn vader mee naar gratis lunchconcerten in De Doelen. De gemiddelde leeftijd is hier wel 70 jaar, maar toch voel ik me hier thuis. Soms worden deze concerten ook gegeven in de Burgerzaal van de gemeente Rotterdam. Helemaal mooi!


Burgerzaal Rotterdams Stadhuis- google

Naast het mooie concert orgel dat bespeeld wordt de Geert Bierling (ook stadsbeiardier) zijn het vaak leerlingen van het conservatorium Rotterdam die hier de toon zetten.


Concert Orgel Burgerzaal Rotterdam -google

Vanaf het eerste moment dat ik met mijn vader mee mocht naar de concerten, is mijn interesse voor de klassieke muziek gewekt.

Elke week luister ik een klassieke cd en schrijf in mijn hiervoor aangeschafte muziekboekje of ik het om aan te horen vind of dat ik er lyrisch van wordt. Daarnaast zoek in naar meer informatie op google over de componist, de tijd van het muziekstuk, enz.

Eigenlijk zou je hier op jonge leeftijd in geschoold moeten worden. Muziek is een prachtige kunstvorm.

Op dit moment kan ik mezelf nog echt een leek noemen. Tegelijkertijd met het schrijven van deze blog wil ik me meer gaan verdiepen hierin. Ik wil me verdiepen in het leven van deze Oostenrijkse componist. Ik schrijf meteen de stad Wenen op de verlanglijst voor stedenbezoek.

Joseph Haydn ging het tot op hoge leeftijd goed af (1732-1809). Het Piano trio nr. 25 (Zigeunertrio) is zo'n stuk waarmee de wereld hem complimenteerde. Haydn componeerde het in 1795 in Londen en droeg het op aan zijn pianoleerling Rebecca Schroeter. Hij vond haar een 'aantrekkelijke en charmante vrouw', die hij grif zou hebben getrouwd als hij vrij man was geweest. Tot zijn verdriet zat hij nog altijd vast aan Maria Anna, een amusische pruikenmakersdochter wier veel leukere zus Therese jammer genoeg had gekozen voor het klooster. Dat vitale 25ste pianotro van Haydn is een stuk waarmee je zelfs als 60 jarige de personeelsmanager om de oren slaat die zijn riedel komt afdraaien over tempoverlies en afnemende flexibiliteit.'

Ik zal eens luisteren op you tube! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden?



Haydn piano trio nos - google