"Zinnen en Minnen" Shop

dinsdag 8 november 2011

Literary Tuesday/Per Olov Enquist

Het bezoek van de lijfarts! Nu door mijn partnerschap met bol.com direct via deze blog te bestellen.
Zie link aan linkerzijde.



Ik zou het niet meer doen! Maar hoe kun je nou een boek met deze voorkant laten liggen. Deze afbeeldingen zijn natuurlijk helemaal in mijn stijl. Mijn vriendinnen zeggen me wel eens dat ik in de verkeerde tijd geboren ben. En dat is ook zou. Het liefst zou ik dagelijks zo gekleed gaan.

Hoe is het mogelijk dat ik van deze mij tot nu toe onbekende schrijver ook al een titel in huis had. Namelijk De vijfde winter van de magnetiseur. Kennelijk ben ik al eerder gevallen op de vormgeving van deze boeken.

Van de schrijver weet ik op dit moment nog niets. Eerst even lezen op Wikepedia/Per Olov Enquist.

Het verhaal is als volgt:

De historische roman vertelt het verhaal van een Duitse arts uit Altona (tegenwoordig een onderdeel van Hamburg) Friedrich Struensee, die in 1770 gevraagd wordt de lijfarts te worden van de Deense koning Christiaan VII. De koning blijkt een overgevoelige persoonlijkheid te zijn, die geestesziek is geworden door de bejegening van de Minister van Financiën Reventlow, die een centrale rol speelde in de opvoeding van Christiaan. De lijfarts krijgt gaandeweg niet alleen een relatie met de koningin, de uit Engeland afkomstige Caroline Mathilde. Hij verkrijgt ook de absolute macht in het Deense koninkrijk als Christiaan VII met uitschakeling van het kabinet aan Struensee de bevoegdheid verleent om decreten en wetten uit te vaardigen. Hij voert een groot aantal hervormingen door, maar komt tot zijn teleurstelling niet toe aan de afschaffing van een van de voorrechten van de adel, de horigheid van de boerenstand. Struensee en ook de koning in zijn heldere momenten zijn namelijk beïnvloed door de Franse filosofen zoals Rousseau met hun idee van de Verlichting. De adel komt in opstand en pleegt een coup. De lijfarts wordt terechtgesteld.

Heb jij een van zijn boeken al gelezen? Laat me weten wat je er van vond..

Ik kom zoals altijd vanavond natuurlijk weer tijd te kort! Sommige mensen zoeken naar inspiraties...maar ik heb er teveel.