"Zinnen en Minnen" Shop

donderdag 22 maart 2012

Weekend at the Museum/Lady Hamilton

 


Zij was de muze van kunstschilder George Romney: Lady Emma Hamilton.


Maar ook de maitresse van de Britse admiraal Horatio Nelson.Wereldberoemd voor haar tijd. Geen wonder. Want ze is toch beeldschoon.


Emma werd geboren als dochter van een hoefsmid en een dienstmaagd. Haar vader overleed kort na haar geboorte. In 1778 verhuisde ze met haar moeder naar Londen, waar ze kindermeisje werd. Korte tijd later werd ze dienstmeisje bij muziek- en theaterdirecteur Thomas Linley en werd in staat gesteld muziek- en acteerlessen te nemen. Op haar vijftiende verliet ze hem echter weer, en ging werken voor de variete-organisator en dandy Sir Harry Featherstonhaugh, naar verluidt als naaktdanseres en animeermeisje voor vooraanstaande Londenaren. In 1871 raakte ze zwanger van Featherstonhaugh, maar liet het kind aborteren. 


Een van Emma's minnaars uit het Londense nachtleven, de markies Charles Francis Greveliee, nam Emma (die zich in deze periode Emily Hart noemde) vervolgens onder zijn hoede en werd haar geliefde. In 1782
introduceerde Greville haar als model bij kunstschilder George Romney. Romney zou zijn leven lang geobsedeerd blijven door Emma;s schoonheid, met het kastanjebruine haar, en maakte in de loop der jaren meer dan veertig portretten van haar. 

 
Portret van Lady Hamilton, de muze
van schilder George Romney, circa 1782

Wil je deze en nog meer 18e eeuwse portretten zien?

Bezoek dan tijdens het Museum Weekend op 14/15 april voor € 1,00 euro de tentoonstelling "Ladies & Gentlemen" in het Rijksmuseum Twente te Enschede.

Voor CD of boek:  klik hier
(nu gratis verzending wegens Boekenweek)