"Zinnen en Minnen" Shop

donderdag 29 december 2011

Having a Son is not the same as being a father!

Fireflies in the Garden! Julia Roberts is de moeder....





Dit is de titel van de film die ik vandaag kies. Ik kies voor een Art House film. Natuurlijk weer in het genre drama. Het zou zomaar een leven kunnen zijn van een willekeurig iemand die ik zou tegen komen.


Fireflies in the Garden is een dramafilm uit 2008. Zowel door Dennis Lee geschreven als geregisseerd. De titel is afkomstig van het gedicht van Robert Frost en is tevens gerelateerd aan een gebeurtenis uit de film.  Robert Frost onderzoekt in eenvoudig opgebouwde gedichten complexe maatschappelijke en filosofische thema's.


Het verhaal:

Michael Waechter groeide op onder het bewind van zijn liefdevolle moeder Lisa en zijn tirannieke vader Charles. Nadat hij het ouderlijk huis verliet, is hij ver weg van zijn familie gaan wonen en een succesvol, landelijk bekend auteur geworden. Hij keert nu als volwassen man terug naar het huis van zijn ouders om een diploma-uitreiking van zijn moeder bij te wonen. Hij neemt het script mee van zijn nieuwe boek dat bijna af is, getiteld Fireflies in the Garden. Het boek beschrijft min of meer het verhaal van zijn relatie met zijn tirannieke vader.
Terwijl Charles zijn vrouw met de auto wegbrengt, rent Christopher - het zoontje van Lisa's zus Jane Lawrence  - de straat op. Hierdoor moet Charles een noodstop maken. Lisa heeft haar gordel niet om en maakt hierdoor een fatale smak tegen de voorruit. Christopher voelt zich schuldig voor de dood van zijn tante en scheidt zichzelf af van de familie. Michael probeert ondanks het verlies van zijn moeder de kleine Christopher te helpen de zaken te relativeren.
Wanneer de hele familie bij elkaar is, moeten ze in plaats van een feestje vieren nu het overlijden van Lisa proberen te verwerken. Ieder gaat hier op zijn eigen manier mee om. Voor Michael komt een stroom aan herinneringen aan vroeger naar boven, over wat er mis en toch ook goed ging tussen hem en zijn vader. Tevens ontdekt hij dat zijn moeder sinds enkele jaren een liefdevolle affaire had met Addison en van plan was haar man voor hem te verlaten na de diploma-uitreiking.

Met Julia Roberts in de hoofdrol kan ik niet anders dan deze film een succes noemen. Zeer realistisch, aangrijpend maar tegelijkertijd relativerend.