"Zinnen en Minnen" Shop

zaterdag 21 februari 2015

I am eating my feelings and they taste delicious


Verhalen uit mijn Pop Up winkeltje 

Oh!!! De vijfde smaak is raak! Think Pink ...etc ...

In mijn leesmand naast het Boudoir stoeltje ligt al enkele weken de Elle Eten met haar foute glossy cover naar me te lonken. Ik weet niet of het de tekst "Think Pink", de afbeelding van de "geestelijke zoethoudertjes" of juist de woorden "aangename hartigheid" zijn die mij het blad uit de mand doet halen.

Maar, in dit nr. 2 van 2013 wordt ik na het openslaan ervan verleid door een artikel over "De vijfde smaak". Dit artikel gaat dus over Unami. Het intrigeert me. Wellicht past deze smaak ook wel bij mijn lijfspreuk ... I am eating my feelings (of ze nou zoet of bitter zijn) and they taste delicious.

Unami is de smaak van proteïne. Ik had er tot op de dag van vandaag eerlijk gezegd niet van gehoord. Het is in Japan ontdekt door Kikunae Ikeda, en letterlijk vertaald bekent het zoiets als 'aangename hartigheid'. Unami proef je terug in voedingsmiddelen met veel eiwitten zoals vlees, vis en kaas, maar ook in sojasaus, dashi (Japanse bouillon), rijpe tomaten en champignons.

Naast de bekende receptoren voor zoet, zuur, zout en bitter zijn deze ook gevonden voor Unami, wat het begrip tot een officiële, vijfde smaak maakt. Hoe meer een voedingsmiddel rijpt of droogt, hoe sterker de unami ontwikkeld is. Zelfs moedermelk welke we te danken hebben aan het toeschietreflex schijnt ernaar te smaken. Ik vind nu ik erover lees dat het toeschietreflex best een interessant proces is.. Hier gaat het over impulsen, sensoren etc...en hoe deze samen komen. Terwijl ik hierover lees bedenk ik dat het leven hiervan aan elkaar hangt ...Het begint met een impuls, via sensoren reageren we hierop en hoe meer we rijpen hoe sterker we zelf maar ook onze smaak ontwikkelen.

Ik schreef dit blogbericht inderdaad vanuit een impuls. Mijn sensoren zijn vandaag gericht op smaak. Ik hoop die van jou ook. De moedermelk heeft de basis gelegd, het toeschietreflex zijn werk gedaan, het rijpingsproces is in volle gang en nu?

I am eating my feelings and they taste delicious! Leg je gevoel ook eens in een recept, wees toeschietelijk en laat het smaken! Probeer het met onderstaand recept uit Elle Eten:

champignons met venkel en ricotta-toast

Nodig:
1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel boter, 6 gepelde sjalotjes, 250 gram champignons in vieren gesneden, halve venkelknol in dunnen reepjes gesneden, 1/2 eetlepel fijngehakte peterselie, 1/2 eetlepel munt, 1/2 eetlepel fijngehakte dragon, 1 snee zuurdesembrood, 65 gram ricotta, citroenrasp van de schil van een 1/2 biologische citroen.

Verhit in een koekenpan op middelhoog vuur de olijfolie en de boter. Voeg sjalotjes en knoflook toe en bak 15 min. zacht. Voeg champignons en zeezout naar smaak toe. Bak bruin terwijl je blijft roeren, totdat de champignons vocht beginnen af te geven. Voeg de venkel toe en bak nog 2 min. Roer er de kruiden doorheen. 

Bestrijk de snee brood met wat extra vierge olijfolie en toast in broodroaster of onder gril. Meng de ricotta en citroenrasp en serveer met toast en het champignonmengsel en voel je ...

Vul dit later in en reageer. En de oh...hanger laat jou herinneren ....aan zinnen die beminnen!